21.02.2024 15:16
Výroba keramiky je 100% ruční. Od míchání hlíny, tvarování výrobku, přes glazování, až po malování. Díky tomu počítejte s tím, že každý kus je skutečně originál a nemusí zcela do puntíku odpovídat fotografii v e-shopu. Veškerá užitková keramika prošla atestem proti nezávadnosti, takže jí můžete bez obav používat při stravování. Dodací lhůta , kterou u výrobků uvádíme, je čistě orientační.  A teď něco málo z minulosti  Výroba fajánse, kterou se habáni na Moravě a Slovensku živili, je proslavila více jak ostatní řemeslné činnosti. Novokřtěnci si znalost výroby fajánse přinesli z Itálie a Německa. Tam se dostala tato technologie ze Španělska s arabským obyvatelstvem Iberijského poloostrova (odtud také majolika z názvu španělského Mallorca). Proslulým centrem výroby fajánse, keramiky vyráběné z jílovité hlíny při relativně nízkém výpalu mezi 900-1000 °C, byla od 2. poloviny 15. století až do poloviny 16. století zejména Faenza (odtud pojmenování fajáns), později také Florencie a Benátky. V severní Evropě proniklo umění výroby fajánsové keramiky až do holandských Delft. Moravští a západoslovenští habáni nepřerušovali i přes svůj izolovaný způsob života kontakty s inspiračními centry výroby fajánse v Itálii i v Delftách. Habánská keramika si však postupně vytvořila vlastní ornamentální a barevnou řeč, která zpočátku ještě v 16. století vycházela z přísného výkladu Písma (zákaz zobrazování figur, volba barevné palety). Dodnes zůstaly po habánech na Moravě důkazy o jejich znalostech vinařství. Habáni stavěli v místech svého působení uzavřené dvory, ve kterých v izolaci od okolního světa praktikovali svoji víru, pracovali společně v řemeslných dílnách a vedli velmi skromný rodinný život. Habánská fajáns se tak až do roku 1612 vyznačuje používáním rostlinných a heraldických motivů zobrazených na bílém podkladě čtyřmi základními barvami, žlutou, zelenou, modrou a fialovou.
https://www.chaluparuvraj.cz/keramika/fajans/
21.11.2023 12:40
Jak hrát kuličky Klasická hra : hrají dva hráči, každý s jinou barvou kuličekcílem je dostat všechny kuličky do důlkunejdříve každý hodí své dvě kuličky směrem co nejvíce k důlku, kdo je nejblíže, začíná hruvítěz hází všechny své kuličky od čáry po jedné (nebo i více najednou) a snaží se zasáhnout důleksoupeř udělá to stejnépoté se pokračuje cvrnkánímkaždý cvrnká jen do svých kuliček, přičemž se hráči střídají bez ohledu na to, jestli skončila kulička v důlkucvrnk je pohyb jednoho prstu, smíte se dotknout jen své kuličky, která může zasáhnout jakoukoliv jinou kuličku, i soupeřovukdo má první všechny své kuličky v důlku, je vítězdůlek má průměr 7-11 cm   Hra o kuličky : v této hře jde o získání co největšího množství kuliček do důlkuhráči vyhrávají i kuličky soupeře, je potřeba s tímto počítathraje dva a více hráčů, přičemž soupeři mají kuličky odlišné barvykaždý hodí kuličky po jedné směrem k důlku, cvrnkat začíná ten, jehož kulička je nejblíže (při remíze se počítá nejbližší ta následující kulička)poté se cvrnká tak dlouho, dokud kuličky do důlku padajípokud se hráč do důlku nestrefí, bere si všechny doposud nacvrnkané kuličky a pokračuje soupeř stejným způsobemhráči mohou cvrnkat do jakékoliv kuličky, nerozlišuje se ta soupeřovahra končí poslední kuličkou v důlku  Doporučená vzdálenost od důlku je 5-10 m. Důlek má průměr 7-11 cm a hloubku minimálně 5 cm. Užijte si tuto bezvadnou retro hru :-)
Zobrazit více
11.08.2023 13:28
Pravé kimchi (kimči) je tradiční pikantní korejský salát, který se připravuje z pekingského zelí cestou kvašení. Kimchi je plné pro organismus velmi zdravých látek, pro člověka prospěšných, které podporují správné fungování trávícího systému, pročišťuje organismus, zajišťuje lepší vstřebávání živin a zdravou střevní mikroflóru. Pravé kimchi: recept  Pokud se chcete řídit podle tradičních surovin a postupů - vyzkoušejte tento recept : 1 kilogram pekingského zelí, 5 lžic korejské mořské soli, 2 lžíce prášku z chilli papriček, 4 stroužky česneku, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky, nudličky bílé ředkve či mrkve, jarní cibulku, sezam na posypání (dle chuti). Hlavní surovinu, což je pekingské zelí, je nejprve nutné důkladně nasolit. To se provádí několika různými způsoby. Zelí můžete očistit, omýt, nechat oschnout a pak ho nakrájet na kostky. Ve vrstvách ho pak ukládejte do větší mísy a každou z nich nasolte. Obsah pak pečlivě promíchejte, aby byl každý kousek zelí pokrytý solí. Vše pak nechte 8 hodin odpočívat a každou půlhodinu promíchejte. Pokud na tento postup nemáte dostatečnou trpělivost, můžete celý proces urychlit tím, že nakrájené zelí zalijete slaným nálevem (na 1 litr vody zhruba 4-5 lžic soli). Nádoba na kimchi by se pak měla zatížit, aby bylo veškeré zelí dobře ponořené. Tímto způsobem bude zhruba za 2 hodiny připravené a můžete jej začít proplachovat (stejně jako v předchozím případě po 8 hodinách). To se dělá opakovaně do chvíle, než bude chuť podle vás tak akorát. Když je zelí připravené, je potřeba pustit se do kimchi pasta receptu. Tu si utřete z chilli, rybí omáčky, česneku a zázvoru. Poté byste měli pomocí gumových rukavic vše pořádně promíchat a vmačkat pastu do každého kousku zelí. K základní zelenině pak můžete přidat také další ingredience (bílou ředkev a mrkev nakrájené na nudličky nebo jarní cibulku na větší kousky). Ty se přimíchávají až na závěr nebo přímo do pasty. Připravené kimči byste následně měli vložit do sklenice nebo kvašáku (takzvaný hrnec na kimči). Zelenina by měla být v nádobě dobře stlačená, čímž minimalizujete množství vzduchových kapes, které by mohly narušit proces kvašení. V závěru plnění pak nechte dostatek místa, aby kimči nepřeteklo, protože ještě pustí šťávu. Poté obsah nádoby zakryjte, aby se k zelenině nedostal další vzduch (například talířkem a kamenem či speciálním víčkem). Zpočátku byste měli nechat zeleninu kvasit při pokojové teplotě, a to zhruba 1až 2 dny. Poté nádobu otevřete, promíchejte obsah, zkontrolujte jeho chuť (zda je kimči dostatečně slané či pálivé) a případně dochuťte. Následně důkladně uzavřete a nechte dalších 10 až 14 dnů kvasit v lednici. Občas nezapomeňte nádobu otevřít, aby se kimči mohlo prodýchat. https://www.chaluparuvraj.cz/keramika/keramika-v/keramicke-zelaky-a-nadoby-kimchi/ Čerpáno z radimejinak.
https://www.chaluparuvraj.cz/blog/nejzdravejsi-je-kimchi/
17.05.2023 12:27
Olla nádoba – v překladu hrnec Nádoby OLLA se používají na venkovních záhonech,  kontejnerových nádobách a ve skleníku. Naši nádobu OLLA je možné použít také k dodání potřebných živin použitím rostlinné jíchy. Olla  je jednou vypálená porézní nádoba s víčkem. Voda přirozeně prosakuje do okolní zeminy a zavlažuje rostliny, jejichž kořeny si vodu dle potřeby natahují. S minimálním množstvím vody tak máte maximální užitek. Kolem nádoby Olla se sazenice vysazují v kruhu - kolem jedné nádoby 4 - 5 kusů rostlin. Sazenice rostlin vysázejte cca 30 cm od hrdla nádoby. Olla nádobu zakopete do záhonu a necháte vyčnívat pouze malý kousek hrdla s víčkem. To slouží jako ochrana pro okolní živočichy a zároveň zabraňuje k odpařování vody do okolí. Voda bude přirozeně prosakovat do okolní zeminy a zavlažovat rostliny, jejichž kořeny si vodu dle potřeby natáhnou. Závlaha funguje uspokojivě i tam, kde je půda více písčitá či kamenitá.  Tento zavlažovací systém se skvěle hodí na zahrady či chaty, které nemáte v blízkosti bydliště, kde jsou záhony zavlažovány bez vaší pomoci. Se sníženou spotřebou vody stoupá výnos pěstované rostliny a klesá množství plevele. Spotřeba vody tak klesá až o 70 – 90% oproti klasické zálivce. Jícha - rostlinné hnojivo : Kopřivový výluh prospívá zelenině i okrasným rostlinám. Obsahuje velké množství dusíku a vhodný je především v období růstu.Pro zeleninu, zvláště lilkovitou, je velmi užitečný výluh z kostivalu. Obsahuje i dostatek draslíku, je účinný ale zároveň i mírný – a při ‚výrobě‘ ani příliš nezapáchá.Zeleninu může dále posilovat i jiná zelenina – když na výluh použijeme odpadové listy z kapusty, červené řepy, rajčat. Kvalitní výživné hnojivo poskytne v podstatě jakýkoli plevel – pouze nesmí obsahovat již zralá semena, která bychom spolu s výluhem zaseli zpět do záhonů. Informace ohledně jíchy jsme čerpali z :  https://www.ireceptar.cz/zahrada/rostlinne-vyluhy-a-jichy-skvele-hnojivo-z-plevele.html OLLÁ :-)
Zobrazit více
14.04.2023 08:30
Keramika s vyššími užitnými vlastnostmi, vyráběná v Hrdějovicích, je kamenina. Hmota je složená minimálně z pěti komponentů, kromě několika jílů se do hmoty přidává kaolin, taviva, ostřiva, eventuálně barvicí kysličníky. Točit na kruhu z takové hmoty je obtížnější a vetší kusy dokáže vyrobit jen opravdový keramik s dlouholetou praxí.  Kamenina se obvykle pálí nad 1200°C, ale snese i 1280 podle druhu použitých jílů. Barva střepu po výpalu je bělavá (tzv. slonová kost), krytá většinou transparentní (průsvitnou), nebo krycí bílou, modrou, zelenou či hnědou (burelem) glazurou. Použité glazury na tuto teplotu jsou buď živcové nebo zemité, ale vždy s vyloučením olova. Výrobky jsou proto naprosto zdravotně nezávadné a mohou se používat při běžném stolování, k ukládání potravin, kvašení zeleniny, zelí apod.  Hrdějovická keramika je po výpalu tvrdá jako kámen (po poklepání zvoní), je téměř slinutá, což zabraňuje nežádoucímu plesnivění, které se stejně jako u porcelánu, nemá kde uchytit. Naše výrobky se hodí do každé moderní domácnosti. Nevadí jim ani myčka nebo trouba. Díky své vysoké odolnosti jsou téměř nezničitelné.
https://www.chaluparuvraj.cz/keramika/hrdejovicka/
30.11.2022 14:00
Použité peří je průmyslově zpracované, tříděné a ověřené veterinární kontrolou. Máte možnost výběru z mnoha druhů peřin a polštářů podle obsahu prachového peří, které je husí nebo kachní. Sypkovina je vysoce kvalitní bavlna vhodná pro péřovou náplň a je upravená stříbroaktivem, který likviduje viry, bakterie, plísně a roztoče. Prachové peří je namícháno ve správném poměru získané třicetiletou praxí výrobní firmy. Měli bychom si uvědomit, že třetinu života strávíme v posteli a právě tento vysoce kvalitní výrobek nám zajistí ochranu v dnešní době plné virů a bakterií. https://www.chaluparuvraj.cz/periny/
https://www.chaluparuvraj.cz/periny/
Spinner
Cookies Cookies

Potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby se Vám mimo jiné mohly ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.

Souhlas můžete odmítnout zde.

Zde máte možnost přizpůsobit si nastavení souborů cookies v souladu s vlastními preferencemi.